Biografie

Biografie
Toos van Poppel
Gilze-Rijen, 1958
In 1986 studeerde Toos af op de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ‘s-Hertogenbosch. Hoewel de vrije kunstrichtingen haar van jongs af aan trokken koos ze toch voor mode. Na jarenlang als ontwerpster /styliste werkzaam te zijn geweest, maakte ze in 1996 een ommezwaai naar de beeldende kunst: schilderen en het maken van objecten werd haar passie.
Daarna is het snel gegaan. Sinds 1999 heeft ze jaarlijks een aantal solo exposities en neemt ze deel aan groepsexposities. Het werk is zowel in particuliere als zakelijke collecties opgenomen. Diverse galeries in Nederland en België hebben werk in consignatie.
Drijfveer
Schilderen en het maken van objecten is voor Toos een manier om bewust vorm te geven aan wat er zich zoal in haar binnenwereld, onder de huid, afspeelt. Door de overgave aan de intuïtie en veelal het gebruik van mixed media, ontstaan er zowel wervelende- als verstilde abstracte beelden. Experimenteren met materiaal gaat ze hierbij niet uit de weg, zonder hierbij een concessie aan kwaliteit te doen. Ze hanteert gemengde technieken. Behalve acryl gebruikt ze o.a. ook papier, stoffen, huiden, bladgoud en bladzilver, zand, giethars en tal van mediums. Ze houdt van oude ‘afgeschreven’ dingen, verweringsprocessen en het combineren van oude en nieuwe materialen. Schoonheid en verval ondersteunen elkaar in het werk.
In de woorden van Toos van Poppel:
“De schilderijen en de objecten die ik maak, zijn als sporen uit een ver verleden, gesmeed vanuit een eigen bron tot een nieuw geheel. Ongedefinieerde menselijke gestalten en de meest dagelijkse, soms zelfs afgeschreven, dingen om hun heen zijn mijn inspiratiebron: schoonheid en verval. Deze gegevens verwerk ik intuïtief en het resulteert in voornamelijk abstracte beelden waaruit je meerdere verhalen kunt lezen. En ook al kan mijn werk niet altijd in één keer ‘gelezen’ worden, het moet wel in een keer raken, intrigeren en prikkelen.” Wil je meer van mij zien? Bekijk dan de korte documentaire over mij